Επικοινωνήστε μαζί μας
Πατησίων 81, Αθήνα
info@migrant.gr
210-8831620
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ

Τι κάνουμε

Τι κάνουμε

Το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών είναι Δίκτυο Μεταναστευτικών Οργανώσεων (Κοινοτήτων).Ίδρυθηκε τον Σεπτέμβριο 2002 από 9 Κοινότητες. Τα μέλη του σήμερα είναι 40 οργανώσεις.

Κύριος στόχος του ΕΦΜ είναι να συμβάλλει στην δύσκολη και μακρά διαδικασία κοινωνικής ένταξης των μεταναστών στην Ελληνική κοινωνία. Η ιδέα αυτή βασίζεται στην πεποίηθηση (άποψη) ότι η διαδικασία αυτή είναι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την εμπλοκή της ίδιας ομάδας στόχου, δηλαδή οι ίδιοι οι μετανάστες. Από την άλλη όμως αυτό σημαίνει ότι οι μετανάστες να αντιλαμβάνονται ότι έχουν ευθύνη χρέος να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Για να πραγματποιεί το στόχο του Το ΕΦΜ δρά σε τέσσερις άξονες:

1. Καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για συνεχή βελτίωση των πολιτικών που αφορούν τους μετανάστες όπως ο ισχύον νόμος περί αλλοδαπών 3386/2005 (ή αλλιών ο μεταναστευτικός νόμος) που ριθμίζει όλες τις πτυχές της ζωής των αλλοδαπών στην Ελλάδα αλλά και στην Ε.Ε. Η περισσότερη δουλειά γίνεται προς το Υπουργείο Εσωτρικών γιατί είναι το αρμόδιο υπουργείο για θέματα μεταναστών. Ο τομέας αυτός όμως δεν αφορά μόνο το μεταναστευτικό νόμο αλλά μεγάλο φάσμα νόμων που υπηρεάζουν αρνητικά τους μετανάστες, όπως για παράδειγμα ο κώδικας δήμων και κοινοτήτων που στερεί όλα τα παιδιά των μεταναστων που γεννιούνται στην Ελλαδα από το δικαίωμα να έχουν απλό πιστοποιητικό γέννησης. Τα εργαλεία που χριμοποιεί το ΕΦΜ είναι τα υπομνήματα, συνέντευξεις τύπου, διαδηλώσεις, συναντήσεις με τα αρμόδια υπουργεία κτλ.

2. Καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να βελτιώσει την εικόνα του μετανάστη φέρνωντάς του πιό κοντά από την κοινωνία. Κύριο εργαλείο για την υλοποιήση αυτού του έργου είναι η οργνάνωση μόνοι ή σε συνεργασία μ άλλους φορείς πολιτιστικών εκδηλώσεων κάθε είδος. Η πιό σημαντική εκδήλωση που συνδιοργανώνει το ΕΦΜ είναι το Αντιρατσιστικό Φεστιβαλ εδώ και 11 χρόνια. Το Φεστιβάλ αυτό που έχει γίνει θεσμός πιά θεωρείται σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα στο είδος του σ όλη την Ελλαδα. Πέρσι για παράδειγμα συμμείχαν 120 Ελληνικές Μη κυβερνητικές Οργανώσεις και 40 μεταναστευτικές συλλόγους ενώ ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε τα 25.000 άτομα. Τα τελευταία χρόνια έχει απλωθεί το φεστιβάλ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας όπως Θεσσαλονίκη, Ρέθυμνο και Ηράκλειο στη Κρήτη.

3. Παράλληλα δημιουργούμε ή ενισχύουμε συνεχώς πολλαπλές σταθερές σχέσεις με διάφορους φορείς στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. ειδικότερα με τα συνδικάτα και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Σ αυτό τον τομέα η πιό ουσιαστική εξέλιξη που καταφέραμε κατά την γνώμη μας είναι η δημιουργία της Γραμματείας Μεταναστών δίπλα στις άλλες γραμματείες στην ΓΣΕΕ (βεβαίως με την συνεργασία του ιδίου του συνδικαλικού κινήματος. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη είμαστε μέλος στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Κατά του Ρατσισμού. Συμμετέχουμε επίσης στην Εθνική Αντιπροσωπία Κατά των Διακρίσεων και στην Πλατφόρμα Ευρωπαϊκός Διάλογος για την Μετανάστευση.

4. Τέλος η ενθάρυνση των διαφόρων ομάδων μεταναστών να αυτο-οργανωθούν και στην συνέχεια παρέχει ο φορέας μας κάθε δυνατή υποστήριξη με σειρά δράσεων με σκοπό της ενδυνάμωσης των ομάδων κυρίως οι αρχηγοί ομάδων έτσι ώστε να ανέβει ποιοτικά ο δημόσιος λόγος των μεταναστών και η διαπραγματευτική τους ικανότητα.

Το ΕΦΜ θεωρεί ότι αυτη η δράση είναι η πιό σημαντική απ όλες γιατί πιστεύει ότι οι οργανώσεις των μεταναστών είναι και θα είναι πάντα το κύριο μέσο επικοινωνίας με την κοινωνία, και αναπόσπαστο κομμάτι οποιών δομών υποάρχουν ή θα υπάρχουν για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία. Το θέμα της αυτοοργάνωση αποκτά μεγάλη σημασία λόγω του γεγονότος ότι όποια εμπλοκή των μετανστών σ’ όποια μορφή ένταξης απαιτεί ανάλογο επίπεδο συμμετοχής στα δρώμενα της καθημερινότητας της τοπικής κοινωνίας. Αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να μπορούν οι μετανάστες να συμμετάσχουν, σημαίνει όμως ταυτόχρονα οι μετανάστες πρέπει να έιναι προετοιμαζμένοι να παίξουν το ρόλο τους στο μέτρο που μπορεί να προχωρίσει η ένταξη. Η σημασία της αντιπροσώπευση όμως δεν είναι πολλές φορές αυτονόητη διαδικασία στην περίπτωση των μεταναστών πράγμα που δημιουργεί δυσκολίες. Η δυσκολίες αυτές από την άλλη εντείνεται όταν δεν αναγνωρίζονται οι διάφορες προσπάθειες των μεταναστών από τους κρατικους και μή φορείς που ασχολούνται με ζητήματα μεταναστών, πράγμα που οδηγεί και δημιουργεί τον αποκλεισμό. Πέραν τούτο το ΕΦΜ πιστεύει ότι η διαδικασία αυτοοργάνωση πρέπει να γίνει πάντα δίπλα και μαζί με την Ελληνική κοινωνία γιατί η συνύπαρξη δεν είναι προορισμός αλλά πορεία που έπρεπε να πραγματοποιείται από την αρχή οι δύο πλευρές μαζί. Το ΕΦΜ είναι στην πραγματικότητα δημιούργημα ή αποτέλεσμα τέταιας εμπειρίας.

Η σημασία της δημιουργίας και του έργου το ΕΦΜ επιβάλει να μην αντιμετωπιστεί ως κλασσική μορφή Μην Κυβερνητική Οργάνωση όπως γίνεται μέχρι στιγμής. Το ΕΦΜ ως μέσο που διευκολίνει στις διάφορες κοινότητες των μεταναστών πολλά και απαραίτητα εργαλεία για να μπορούν με την σειρά τους να εκπληρώνουν το μερίδιο ευθυνών τους απέναντι στους εαυτούς τους και στην κοινωνία, δεν μπορεί να συνεχίσει το έργο αυτό χωρίς την υποστήριξη της κοινωνίας. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο επιδιώκει συστηματικά την να εμπλέκει συνεχώς τους Έλληνες στις δράσεις του. Αυτό που έδειξε η εμπειρία είναι ότι αποτελεί ανάγκη όχι μόνο για τους μετανάστες αλλά και για αρκετούς Έλληνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ;

ΧΟΡΗΓΟΙ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ